Een muzikale ode langs 70 jaar Efteling-geschiedenis

De muzikale en visuele reis door de Wereld vol Wonderen is nog niet ten einde… Na maar liefst vijf uitverkochte shows keren we in 2023 terug met twee extra shows in de Brabanthallen en Rotterdam Ahoy | RTM Stage.

Voor het 70-jarig bestaan van de Efteling presenteren we samen met het Metropole Orkest en de Efteling: Efteling in Concert.

Aan de hand van de iconische Efteling-muziek brengt deze magische show het verhaal van het park tot leven. De Efteling mag met recht Nederlands cultureel erfgoed worden genoemd. Het park, de attracties en de muziek van het park zitten in het DNA van elke Nederlander. Tijdens ‘Efteling in Concert’ wordt een muzikale en visuele ode aan het park gebracht.

Het Metropole Orkest speelt een speciaal ontwikkelde suite, waarin de muziek van de Efteling op majestueuze wijze tot leven komt. Van de grootse en magische sfeer van Symbolica, tot de duistere Danse Macabre van het Spookslot en van de iconische muziek van de Indische Waterlelies tot de avontuurlijke klanken van Raveleijn, jong en oud waant zich direct in de Wereld vol Wonderen die de Efteling is. Bezoekers dromen weg bij de gedragen melodieën van Droomvlucht of worden opgezweept door de Oosterse muziek van Fata Morgana. Van de muziek uit de beginjaren tot nu en van de onbekende parels tot voor eeuwig aan de Efteling verbonden werken die iedereen kan dromen. Efteling in Concert bestrijkt alle herinneringen aan het legendarische park en creëert tegelijk nieuwe.

Dirigent Maurice Luttikhuis

Het Metropole Orkest staat bij deze concerten onder leiding van dirigent Maurice Luttikhuis. Luttikhuis is een bekende naam in musicalland en was in het verleden o.a. betrokken bij grote Nederlandse producties als Miserables, Cats en Lion King. Naast het 65-koppige Metropole Orkest (speciaal voor de gelegenheid in uitgebreide bezetting) dirigeert Maurice Luttikhuis ook kamerkoor Padam. Het unieke samenspel met Padam geeft een extra dimensie aan de zo herkenbare muziek van de Efteling.

Visuele reis

De visuele invulling van Efteling in Concert ligt in handen van regisseur en conceptmaker Jerom Fischer. Jerom Fischer: “Mijn doel was niet zomaar beelden uit het park te verzamelen, maar een geheel eigen stijl te ontwikkelen die ruimte laat voor de ‘magie van herinneringen’, zodat iedere toeschouwer zijn eigen herinneringen aan de Efteling kan herkennen en herbeleven.”

Speciaal voor dit concert ontwikkelde hij samen met Jason van Domburg, art director en set ontwerper een wereld van silhouetten en schaduwen die de muziek ondersteunen. Een betoverende miniatuurwereld bestaande uit honderden zorgvuldig uitgesneden houten laagjes vormen de basis van elke scene. Zo krijgt ieder nummer dat het orkest speelt straks een geheel nieuw decor.

De imposante muziek van de Efteling brengt bij iedereen een nostalgisch gevoel naar boven. Waan jezelf terug in je kindertijd en beleef de magie van het park met dezelfde verwondering als toen. 

‘Efteling in Concert’ wordt een unieke muzikale én visuele reis door het heden en verleden van het attractiepark. Een sprookjesachtige ervaring om nooit te vergeten!

Adviesleeftijd
Voor deze show adviseren wij de leeftijd van 9+ jaar.

Film with live orchestra played by

Metropole Orkest

Denk je aan een orkest, dan denk je aan klassiek. Maar dat speelt het Metropole Orkest (MO) niet. Wel jazz, pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Van nu en van langer geleden. Het Metropole Orkest geniet wereldwijde erkenning als hét professionele pop- en jazzorkest en heeft met zijn unieke bezetting een voortrekkersrol. Het MO deelde het podium met grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Pat Metheny, Brian Eno, Herbie Hancock, The Basement Jaxx, Bono maar ook met hedendaagse talenten als Caro Emerald, Jacob Collier en Gregory Porter.

Het MO produceerde in de afgelopen 70 jaar meer dan 150 albums en werkte mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen. Dat betekent dat er jaarlijks meer dan 600 arrangementen gemaakt worden in de diverse genres. In de afgelopen jaren werd het orkest maar liefst 21 keer genomineerd voor een Grammy en werkte het mee aan 4 Grammy-winnende producties. Ondanks de muzikale diversiteit heeft het MO een onmiskenbare sound, stijl en identiteit.

Magie van herinneringen

Visuele Reis

De visuele invulling van Efteling in Concert ligt in handen van regisseur en conceptmaker Jerom Fischer. Speciaal voor dit concert ontwikkelde hij een wereld van silhouetten en schaduwen die de muziek ondersteunen. Jerom’s doel was om niet zomaar beelden uit het park te verzamelen, maar een geheel eigen stijl te ontwikkelen die ruimte laat voor de “magie van herinneringen”, zodat de toeschouwer elk zijn eigen herinneringen aan de Efteling kan herkennen en herbeleven.

Een betoverende miniatuurwereld bestaande uit honderden zorgvuldig uitgesneden houten laagjes vormen de basis van elke scene. Hiervoor werkte Jerom Fischer samen met Jason van Domburg, art director en set ontwerper, die prachtige handgemaakte sets bouwde. De herkenbare silhouetten van karakters uit de Efteling werden getekend door illustrator Annemarieke Kloosterhof. Zo krijgt ieder nummer dat het orkest speelt straks een geheel unieke achtergrond.

Regisseur en conceptmaker: Jerom Fischer – www.jeromfischer.nl
Art director en set designer: Jason van Domburg – www.adayoff.nl
Illustrator: Annemarieke Kloosterhof – www.annemariekekloosterhof.com

FAQ • Adviesleeftijd Efteling in Concert

  Iedereen is welkom, maar de adviesleeftijd is 9+. We adviseren deze leeftijd, omdat het een klassiek concert blijft met een orkest. Er is geen pauze, dus kan voor kleine kinderen een lange zit zijn.

 • Hoe laat start de show?

  De avond voorstelling in Rotterdam Ahoy | RTM Stage start om 19:00 uur. De avond voorstelling in Brabanthallen Mainstage start om 20:00 uur.

 • Kan ik een refund aanvragen?

  Het is niet mogelijk om een refund aan te vragen. U mag wel uw kaart doorverkopen als u niet meer kunt.

 • Ik heb een vraag over mijn ticket?

  Heeft u een vraag over uw ticket voor de show in Rotterdam Ahoy of Brabanthallen mail naar info@cinemainconcert.com Heeft u een vraag over uw ticket voor de show in Lotto Arena - ga naar https://www.teleticketservice.com/nl/about/contact

 • Wie verzorgt de muzikale reis?

  Het Metropole Orkest heeft de show gearrangeerd en het Grammy winnende orkest zal u muzikaal meenemen langs 70 jaar Efteling-geschiedenis.

 • Is er een pauze?

  Nee, er is geen pauze tijdens de show.

 • Wie verzorgt de visuele reis?

  De visuele invulling van Efteling in Concert ligt in handen van regisseur en conceptmaker Jerom Fischer. Speciaal voor dit concert ontwikkelde hij een wereld van silhouetten en schaduwen die de muziek ondersteunen.